Ongeveer twee jaar geleden hebben Daniel en Wouter de Toko Sin-Fa overgenomen van Daniel’s vader en samen runnen ze nu met veel passie en plezier de winkel op het stadhuisplein in Tilburg. Inmiddels bestaat de Toko alweer 45 jaar, want het is opgericht door een Chinese vrouw. Vandaar ook de naam Sin-Fa, wat staat voor ‘mooie bloem’ in het chinees.

In de loop der jaren is de winkel enorm veranderd. Waar het vroeger vooral gericht was op de Chinese cultuur, is het al snel overgaan op een breder assortiment waarin diverse culturen zich mengen. Eerst kwamen er meer Aziatische producten bij en later werd het weer uitgebreid naar Caribisch gebied met de Surinaamse en Antilliaanse cultuur. Sinds kort zijn ze ook gestart met het verkopen van verse maaltijden en inmiddels is het echt een winkel met van alles en nog wat, van Zuid-Amerikaans tot Koreaans.

De diversiteit spat er niet alleen vanaf in de winkel maar ook in de ideeën en doelen die ze hebben voor de toekomst. Ze willen graag uitbreiden en iets maken dat nog dieper geworteld gaat zijn in Tilburg. Daarmee willen ze ook meer culturele dingen gaan doen, want ze vinden het fijn dat er zo’n grote diversiteit aan mensen in de winkel komt. Wouter gaf aan dat mensen van verschillende culturen elkaar ook echt helpen in de winkel en dat dat echt meehelpt aan de acceptatie van elkaar. Die ruimte creëren ze bij Toko Sin-Fa en dat zie je echt terug.

Naast de culturele uitbreidingen zouden ze het heel leuk vinden om een winkel erbij te hebben of een eettentje, zolang het persoonlijk kan blijven en het echt de ziel van Toko kan behouden, want dat is wel de kracht van de winkel.

Wat maakt Tilburg mooi volgens Toko Sin-Fa?

Volgens Wouter voelt Tilburg gewoon echt als thuis. Maar ook de diversiteit aan mensen maakt Tilburg echt mooi volgens hem. Hij vindt dat alle nationaliteiten om hem heen ervoor zorgen dat je van elkaar leert en die dynamiek en gastvrijheid de diversiteit brengt. Ook de opkomende creativiteit in de stad, net als de muurschilderingen, maken dat de stad echt tot leven komt volgens hem.

Heb jij ook zin om eens iets nieuws te proberen of andere culturen te ontdekken, dan zit je bij Toko Sin-Fa helemaal goed! Check ze snel op @Tokosinfa of Tokosinfa.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *